A journey to remember

Diversities Could be Cute

Posted on: December 24, 2010

Salah satu hal yang gue syukuri dari kuliah di Binus adalah mengajarkan gue tentang hidup rukun antar umat beragama. Bukan cuma sekedar rukun, gue juga bersahabat erat dengan 2 dari sekian banyak teman kuliah yang beda agama. And Christmas always remind me how cute are together, hehehehe. Nah, dalam blog kali ini, gue mau sharing betapa perbedaan bisa jadi sesuatu yang cute to be remembered.

 

Kartu Natal dari Zi

Waktu tahun pertama kuliah, beberapa hari menjelang Natal, gue dikasih kartu natal buatan sendiri sama si Zi. Kartunya berupa gulungan kecil yang dimasukkan ke dalam kantung kecil warna pink. Kartunya cantik banget! Ngelihat muka gue yang bingung karena dikasih kartu Natal, waktu itu Zi bilang gini, “Abisnya kan enggak adil kalo cuma elo doang yang enggak gue kasih cuma gara-gara agamalo lain sendiri…” Sampe sekarang, kartu Natal itu masih gue simpan dengan baik di dalam laci lemari gueJ

 

Nungguin gue shalat

Gue lupa persisnya waktu itu gue, Natalia, dan Puja mau pergi ke mana. Yang jelas waktu itu sebelum pergi, gue harus shalat dulu di mushalla kampus. Lalu dengan manisnya mereka duduk di teras mushalla sambil nungguin gue shalat. Hal kecil yang menyentuh banget kalo menurut gue.

 

Nyobain pake jilbab

Puja sama Natalia pernah nginep satu malam di kosan gue. Dan waktu itu, malem-malem si Puja iseng pengen nyobain pake jilbab! Lucu juga kalo diinget-inget. Oh ya… belum lama ini, ada juga temen sekantor gue (Katolik) yang nyobain pake mukena sama jilbab gue di kamar hotel. Terus abis itu dia foto-foto dan berkomentar, “Kok kalo gue yang pake jilbab keliatan jelek yah?”

 

Ucapan lebaran

Sejak lebaran pertama gue di Binus, gue udah terima banyak banget SMS lebaran dari teman-teman kampus yang non-Islam. Pertama kali terima SMS lebaran dari mereka, gue suka cekikikan sendiri. Soalnya ada beberapa yang kirim SMS-nya pake bahasa Arab segala! Gue jadi bingung sendiri… mereka dapet template SMS lebaran itu dari mana yah? Hehehe.

 

Ucapan hari raya selain Idul Fitri

Tiap tahun, selalu ada aja temen non-Islam yang juga ngirim ucapan selamat buat gue di hara raya Islam selain Idul Fitri. Misalnya, Idul Adha atau bahkan Tahun Baru Islam! Masalahnya yah, justru temen-temen gue yang sesama Islam cuma ngirim ucapan selamat kalo Idul Fitri doang loh… Lucunya, waktu ada temen Budhist yang ngucapin selamat Idul Adha, iseng-iseng pernah gue bercandain dia, “Eh, emangnya elo tau, Idul Adha itu hari raya apa?” Terus kurang-lebih, dia dengan entengnya jawab, “Hari makan kambing bukan sih?”

 

Food with pork

Teman-teman gue di Binus suka dengan baik hatinya ngasih tau gue rumah makan mana aja yang makanannya mengandung babi. Soalnya kadang, yang punya rumah makan suka enggak bilang soal itu. Temen-temen gue bisa tau karena mereka tau banget rasa minyak babi itu kayak gimana. Gue selalu salut banget sama teman gue yang seperti itu. Mereka makan pork tapi tetap sangat menghargai prinsip gue untuk enggak menyentuh apapun yang berhubungan dengan itu. Thanks!

 

Puja dan daging sapi

Kalo gue nggak boleh makan babi, Puja (Hindu) enggak boleh makan daging sapi. Tapi masalahnya, kadang-kadang dia suka sungkan nanya ke pelayan resto soal makanan yang mau dia pesan itu ada unsur sapinya apa enggak. Jadilah gue atau Natalia yang dengan sukarela nanyain soal sapi ke pelayan restonya…

 

Jokes ala kita

Biasanya, sebelum memulai sesuatu yang sulit (misalnya kalo mau UAS), Puja suka ngomong gini ke gue, “Doain gue ya, Fa!” Terus gue bilang, “Emang bisa? Doanya ke Tuhan yang mana nih? Kan beda, hehehe.” Puja ngebales, “Bisa kok! Mereka juga kan temenan kayak kita.”

 

Diversities among us

Partner traveling gue ke Phuket September kemaren itu berasal dari suku dan agama yang beda-beda. Natalia (Chinese – Yehuwa), Puja (Indiahe – Hindu), dan gue (Sunda – Islam). Nah, suatu sore pas kita lagi belanja di Jungceylon, ada salah satu pedagang yang kalo diterjemahin nanya beigni ke kita bertiga, “Kalian asalnya dari mana sih? Ada Arab (sambil nunjuk gue), India, dan Cina. Lengkap ya!” Yup, and we’re proud of itJ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

My Blog Counter

  • 962,959 visits since May 2011

My Blog Categories

My Blog Archives

Click the pictures below to visit my Instagram...

I used to read a quote written by my former lecture saying that even a bad decision would always be much better than no decision at all. It reminded me of the decisions I put on hold and I asked myself, “What prevents me from making all those decisions?” I could instantly listed down many personal reasons that didn’t even sound good to myself. So there I made a couple of decisions; the good ones and the bad ones, and apparently it was so true: even bad decision was still better than no decision at all. First of all, it helped me to move on. I no longer waited for this and that; I made decisions and I started to make the actions. It also gave me a peace of mind knowing that I owed nothing to anyone, not even to myself. And most importantly, all those decisions made me learn, notably the bad ones. It’s not that I intentionally made a bad one, but well, how did I know my decision was bad until I gave it a try? Ever since the day I decided to stop putting my decisions on hold, my life felt a lot lighter and I have never been more proud of myself. Other people might not be happy with my decisions, but I only do what I’ve got to do and they can’t blame me for having courage to do the things they’re not willing to do. If it holds me back and nobody wants to make the call, then let me do the honor. It’s actually that simple, and again, it sets me free.
My biggest career goal is always running my own business. I have been an entrepreneur even since I was a seven years old. I was never hesitate everytime I saw an opportunity to earn some cash to buy toys and comic books. Graduating from college and starting my first corporate job has stopped me from doing my own business. I was too busy to do something else beside my main job. I tried to run a small jewelry business but then I got bored. I came to learn that if I want to start a business, I have to do something bigger. But of course, a bigger scale own business will also require a bigger effort! The comfort of corporate job made me decide to postpone starting a new business until at some point, it was no longer comforting to me. I still remember one night I went home feeling extremely upset with my boss and I just told myself, “I can’t do this forever. I can do much better than working for a jerk.” Right at that moment, I decided to start my biggest dream: starting my own business. Not so long after that, @thelenstory was born.
There is this one little secret about @thelenstory. There was one particular guy who made me fall deeper with photography. He was so talented he could make an old dirty lamp look beautifully glow in his pictures. I still remember that day on a boat, he took pictures of me and he smiled behind his lens. That kind of smile that made me feel the prettiest girl on earth. I didn’t know why but I just loved seeing this guy holding his camera. I even still loved it when he took pictures of me with his grumpy face! At the end of the day, The Lens Story is way more than just a girl who fell in love. The ups and downs, and all lifetime savings that I’ve spent have been the greatest leap of faith I’ve ever taken in my entire life. That one guy from my past was just a starting point. He was my inspiration, he made me believe that there were many hidden talents like him out there and I would be more than happy to help them start their professional career in photography. That was the very beginning story on how my start-up was born, and to me, that will always be one of my favorite stories to tell.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

About Me

What my blog is all about? It's all about my life; my very own fairy tale, that I would love to share. This is my story, my ups and downs, it's a journey to remember.

Advertisements
%d bloggers like this: